WAMANDAI A870
CONTACT OPNEMEN.
GASTENBOEK.
REUNIE 2010 FOTO'S
REUNIE 2013
WAMANDAI in BIAK
BIAK-ROTTERDAM
OVERTOCHT WAMANDAI
EINDE WAMANDAI ?
NAAMBORD.
WAPENSCHILD
Fotoalbum Wamandai
"Mijn" Wamandai.
Weer varen
WAMANDAI model 1:25
"Boordbelevenissen"
Marine Basis Parera
Parera bezoeken ?
St.Joris.
Parera 2010
PARERA PRIVÉ no.1
Curaçao
Curacao WO2
Frans van Es
Dierenasiel Curacao
Curacao 2010/11
30 mei 1969
KAIS naar NNG
KLEP L9609
Albert Hoek 1967
Arie Bertelink
Arie van der Haagen
Bert Nagtegaal 75/76
E. Dijkman
Model van Dieter
Fred van Kolck
Gerhard J. Nijsen
John Wijnands
John Bongers
Herman Boer
Hans Ferwerda
Hans van de Geest
Henk Mulder 1975
Jan Veth 1969/1970
Jan Jaarsma 1974
Jan Schulpzand
Jan Gerits
Jaap Warmerdam
Jaap van de Kemp
John Boel (Bobo)
Leen Sanderse
Lex Pihl 1976/1977
Leo Schoonmade
Mat Jansen
Martin Evertsen
Piet Sjouw
Paul Rijksen
Pedro de Haan
Ruud Santbulte
Rinus Brasser
Roy Kloeth
Roy Rusch
Spr. H.van den Bergh
Sjef Lurkin
Spr. E.J. de Vendt
Theo Burgers
Ulbe de Vries
Werner Vet
WAMBRAU
JOSEPHINE ex WAMBRAU
Oude Knarren.
De West 1975/76
A830 PELIKAAN
Dienstvak emblemen
Oude documenten
 Uit de ketting AKF
Marine kaarten
Prenten
Kaarten MOKH
Korps in de West
Korps in NNG
Antilliaanse muziek
Ex Dintel Y8038
Ex Berkel Y8037
Ex Wielingen A873
A832 & Kustwacht
KM Film
Burger Film
Hr.Ms. Amsterdam NNG
Hr.Ms. Kortenaer NNG
Antillen van Miep
Powerpoints
KOVOM
BRONBEEK
Marinesprookjes
NEPTUNE 212
"Hotel"Koraal Specht
Links
DISCLAIMER

 


Brise Westzaan BV Zeesleepboot Westgat

Berging
Zo snel als de zee het toelaat, 'stoomt' de 'Westgat' naar het schip in nood. De sleepverbinding wordt klaargelegd. Eerst de 4 duims voorloop, met daaraan de nylon-rekker, beide ongeveer 60 meter lang. Die moeten in de gang klaar liggen. De mensen aan dek brengen de dikke sleper naar het achterschip. Deze komt aan de nylon rekker (de naam zegt het al: door de rek die erin zit kan deze klappen op vangen).
Dan leg je de strandlijn klaar, een 3 of 4 duims nylondraad, die op de voorloop komt te zitten. Bij stormweer moet je het allemaal vastbinden, anders spoelt het overboord. Bij het schip aangekomen eerst kijken waar je het beste kunt vastmaken. Liefst aan de voorkant. De kont van de 'Westgat' wordt dan, achteruitvarend, een stukje naast de voorkant van het schip gebracht. De voorkant van het schip, voortgestuwd door wind en zee, komt steeds dichter bij de kont van de ' Westgat '. Tot een botsing moet het natuurlijk niet komen, dus geeft de Westgat ' bijtijds een tikje vooruit. Wanneer de ' Westgat ' door een golf opgetild wordt en daarmee op gelijke hoogte met het voorschip komt te liggen, moet de lijn overgegooid worden. Dat moet snel en secuur gebeuren, anders is het schip achterlangs verdwenen en moet opnieuw positie gekozen worden. Theoretisch klinkt het simpel, maar probeer het maar eens uit bij windkracht 11 of 12. Botsingen zijn dan niet altijd te vermijden. Enig risico moet er genomen worden.


De staaldraad-voorloop overbrengen gebeurt met een zogenaamde hieuwlijn, met daaraan een 'keesje' (linnen zakje met zand). Een goede werper gooit het keesje over op het schip, waar men het opvangt. Daarna is het zaak zo snel mogelijk hieuwlijn, strandlijn en tenslotte voorloper binnen te krijgen en te beleggen. Van de voorloper wordt meestal minstens 30 meter binnengehaald. Heeft het schip nog stroom op het ankerspil, dan is het iets eenvoudiger, omdat dan het ankerspil de zware voorloop in kan hieuwen.
Wanneer het seintje komt dat het schip vastgemaakt heeft, gaat de rest van de voorloop van de ' Westgat ' overboord, plus de rekker. Dit geeft een afstand tot het schip van 50 tot 70 meter. Vervolgens wordt de 6 duims sleper uitgevierd. Hoeveel hangt af van het weer, de grootte van het schip en van de diepgang. Normaal 250 tot 350 meter. Deze sleper hangt in een grote bocht in het water. Bij slecht weer is de afstand wel 700 meter en kan de sleper tot wel 40 meter diepte hangen.

Brand
Bergen is meer dan alleen maar slepen. Neem een schip dat in brand staat. Op weg erheen worden de waterkanonnen en andere brandblusapparatuur gereed gemaakt. Blussen is altijd moeilijk. Door de deining liggen de schepen nooit stil ten opzichte van elkaar, en langszij komen is dan ook moeilijk, bovendien gevaarlijk. Het is zaak om vast te maken en het brandende schip op een veilige rede aan de grond te zetten of ten anker te gooien. Blussen kan vaak lang duren.

Aanvaring
Schepen die een aanvaring hebben gehad, en daarmee een grote scheur of groot gat hebben opgelopen, worden heel speciaal behandeld. Botsingen vinden bijna altijd plaats in dichte mist; met meestal rustig weer. Vaak is het dan mogelijk langszij te komen. Met behulp van zware pompen tracht men het soms al zinkende schip drijvende te houden. De ' Westgat ' bezit een zware vaste pomp met een vermogen van 400 ton/uur en een tiental losse pompen, die overgezet kunnen worden.
Om het gat of de scheur te dichten wordt een zogenaamde patch gemaakt. Een patch is een constructie van houten balken (twee en een half duims), kruislings over elkaar, ter grootte van het gat. Tussen de twee lagen komt (vaak) zeildoek. Op het gat wordt de patch tegen de huid aangehieuwd en, indien mogelijk, aan de binnenkant vastgetrokken met spanschroeven. Tussen de huid van het schip en de rand van de patch komt een soort worst van zeildoek, gevuld met breeuwvezel.

Door nu de pompen op volle kracht te laten werken, zal het water in het schip zakken, waardoor kussen en patch stevig door de druk van buitenaf tegen de huid van het schip gedrukt worden.
Gestrand
Een schip aan de grond vereist weer een andere techniek. Tegenwoordig wordt er, indien nodig, 100.000 pk's voorgelegd, waarna het meestal weinig moeite meer kost een gestrand schip vlot te trekken. Bij gebrek aan zoveel pk's is een andere oplossing nodig. Zo'n 1000 à 1500 meter van het schip vandaan worden 2 ankers achter elkaar (katankers) uitgegooid. Een eraan bevestigde staaldraad gaat naar het schip en wordt in een stopper opgevangen. Aan dek van het schip wordt een jijn opgetuigd. (Een jijn bestaat uit 2 vierschijfsblokken met daar een dunne staaldraad ingeschoven). De 2 blokken moeten zover mogelijk uit elkaar komen te staan. Een blok wordt aan boord vastgezet, de andere wordt door middel van de genoemde stopper op de uitstaande draad bevestigd. De draad die ingeschoven is, komt met het uiteinde met slagen op de kop van het spil en met hoog water wordt daar op gehieuwd. In samenwerking met de sleepboot wordt het gestrande schip weer naar dieper water getrokken.

Enkele kleine sleepbootjes proberen zo dicht mogelijk bij het schip te komen om met de schroef zand rondom het schip weg te draaien. Zo lang de vloed het toelaat wordt er zo gewerkt. Soms verstrijken er weken, voordat een schip weer vlot komt.


Techniek
Algemene informatie


Lengte: 25m.Breedte: 6,3 m.Diepgang: 2,4 m.
Sleepboot heeft certificaat voor Sleepboot binnenvaart en als Passagiersschip binnenvaart voor 60 personen geldig tot 2011 zone 2,3,4

Schip is in 1957 gebouwd voor de marine in Den Helder, hier heeft zij tezamen met drie zuster schepen dienst gedaan tot 1987. Hierna is het schip verkocht naar Terschelling en heeft de naam Noordgat gekregen. In Terschelling heeft zij altijd op station gelegen en heeft hier menig schip weten te redden en in veiligheid gesleept. Sinds februari 2009 ligt het schip in Zaandam en heeft de naam Westgat. Wij willen het schip gaan inzetten voor sleepwerkzaamheden, duiktochten en charter tochten, evenementen met betalende passagiers.
Specificaties
staal, Aantal slaapplaatsen: 6, Aantal hutten: 3, Ligplaats: terschelling, werf gebouwd
Motor
werkspoor, tamf 278, Aantal motoren: 1, Bouwjaar motor: 1957, vaste schroef, diesel, Aantal cilinders: 8, 500 pk
Interieur
Toilet(ten): 1, bad/douche, geluidsinstallatie, tv, kooktoestel, vriezer, magnetron, koelkast, verwarming
Navigatie & electronica
navigatieverlichting, dieptemeter, kompas, gps, kaartplotter, radar, marifoon, navtex
Electra & water
acculader, waterdruk systeem, waterboiler
Uitrusting
anker, electrisch ankelier



De schipper en zijn vrouw:
De schipper (kapitein) K.J. Kuyt heeft zijn theoretische opleiding aan de MBO in Ymuiden gehad, Maritiem Officier. Na het behalen van zijn diploma is hij stage gaan lopen bij rederij Wijsmuller en heeft lange tijd op de zeesleper Tempest gevaren. Hierna nog enkele tijd dienst gedaan op de havenslepers van de rederij Wijsmuller en toen besloten zijn HBO maritiem officier in Amsterdam te gaan halen. In deze periode heeft de heer Kuyt ook nog zijn diploma’s klein en groot voor de Zeilvaart gehaald in Enkhuizen. Nadat alle diploma’s in het bezit waren is hij gaan varen op verscheidene sleepboten, suppliers en werkboten voor de firma’s Wijsmuller, Svitzer wijsmuller, Redwijs te Baarn, Rederij Waterweg (Acta Marine) op het zusterschip van de Westgat, de Pieter (voormalige Wielingen). Smit Lloyd supplier, Smit transport. Naast het feit dat hij zich had gespecialiseerd in de sleepvaart heeft hij ook vele malen de wereld rondgevaren voor delivery’s en bemannen van grote zeiljachten samen met zijn vriendin/ vrouw.
 
TerugVerder
Top