Willemstad, 30 mei. De stad stond in brand, plunderende stakers trokken door de straten. Trinta di mei, ofwel 30 mei 1969, is voor Curaçao als de moord op de Amerikaanse oud-president Kennedy voor de rest van de wereld: iedereen weet nog waar ie was en wat ie deed. Ruim veertig jaar geleden legden duizenden werknemers van de toenmalige Shell- raffinaderij het werk neer om op te trekken naar de regering in Willemstad. Onderweg werden winkels leeggehaald, flessen whisky achterovergeslagen, witte Europese Nederlanders uit auto’s gesleurd en monumentale panden in brand gestoken.
Aan het eind van de dag lagen grote delen van de Antilliaanse hoofdstad in de as en was bij stakingsleider Wilson ‘Papa’ Godett operatief een politiekogel uit zijn rug verwijderd. Godett overleefde de rassenrevolte, twee andere Curaçaoënaars niet.
De Nederlandse Mariniers werden ingezet om de rust te herstellen en bij het blussen van de branden. Een van de Mariniers (daar toen aanwezig) is Eef de Koning.
(op de pagina K.M. Film 3 filmpjes over 30 mei 1969)
Eef de Koning voor de puinhopen van Willemstad.
De foto's spreken voor zich.
Ook Jan Veth was in die roerige tijd daar;
"Ja dat was wat toen daar met al die ellende, ik ben ook nog op een truck door de stad gereden met andere mensen van de basis bewapend en al."
Hier onder het programma "Andere Tijden" over Papa Godett.